Loonadministratie in de zorg

Home » Kennisbank » Administratie voor de zorg » Loonadministratie in de zorg
Loonadministratie in de zorg

Je zoekt hulp bij de loonadministratie in de zorg. Misschien wil je het uitbesteden of ben je benieuwd wat het allemaal inhoudt.

Je kunt de loonadministratie aan ons uitbesteden voor scherpe tarieven. Dus ben je nog niet toe aan een eigen medewerker daarvoor, maar wil je het wel uit handen geven? Wij leggen je uit wat het is, wat er verplicht is en wat de voor- en nadelen zijn om het zelf doen of uit te besteden.

Dus zoek je een specialist in boekhouden en loonadministratie, specifiek voor de zorg? Dat is waar we bij Zofi sterk in zijn. We helpen je er graag mee, uiteraard helemaal transparant en op basis van jouw doelstellingen.

Wat is loonadministratie?

De kans is groot dat je als ondernemer in de zorg niet zit te wachten op meer administratie. Alle loonstrookjes, declaraties en jaaropgaven leiden al voldoende af. En sterker nog, kun je daarvoor niet iemand inschakelen?

Als je verplicht bent om een loonadministratie bij te houden kan dat veel werk zijn. Tenminste, als je daar niet dagelijks mee bezig bent en geen efficiënte systemen en software voor hebt.

De loonadministratie bestaat uit alle administratie rondom het salaris en andere loonbestanddelen. Dat betekent dat het gaat om het loon dat je werknemers betaalt, plus de belastingen en andere bedragen die je moet inhouden en afdragen. Het is belangrijk dat dit allemaal netjes wordt geregistreerd. Alleen op die manier kun je Belastingdienst laten zien dat je het volgens de regels doet.

Dit deel van de administratie heeft op die manier drie doelen:

 • Inzicht in de loonkosten
  Allereerst biedt de loonadministratie in de zorg jou inzicht in de loonkosten. Dat maakt het mogelijk om hierop te sturen, bijvoorbeeld als de kosten oplopen en de omzet achterblijft.
 • Overzicht voor werknemers
  Andersom biedt het werknemers een duidelijk overzicht van het loon dat ze verdienen. Zo kunnen ze maandelijks bijhouden hoeveel ze verdienen en wat ze ontvangen.
 • Verplicht voor de Belastingdienst
  Ten slotte verplicht de Belastingdienst je de loonadministratie in de zorg bij te houden. Dat wil zeggen, als je aan de voorwaarden voldoet natuurlijk.

Is de loonadministratie verplicht?

Of de administratie in deze vorm voor jou verplicht is als ondernemer in de zorg hangt af van drie voorwaarden:

 • Minimaal één werknemer in dienst
  Je hebt minimaal één werknemer in dienst. Zonder werknemers zou je die ook geen loon kunnen uitbetalen. In dat geval is het dus niet nodig om een loonadministratie bij te (laten) houden.
 • Werknemer(s) ontvangen loon
  Zelfs áls je werknemers in dienst hebt ben je niet automatisch verplicht de administratie daarvoor bij te houden. Dit is pas het geval als zij loon ontvangen voor de werkzaamheden die ze uitvoeren.
 • Je bent als werkgever inhoudingsplichtige
  Ten slotte moet je als werkgever inhoudingsplichtige zijn. Dat betekent dat je loonbelasting en premie volksverzekeringen moet inhouden op het salaris voor de werknemer(s). Is dit het geval? Dan moet je ook de loonadministratie bijhouden.

Tip: twijfel je over de voorwaarden en of die gelden voor jouw bedrijf in de zorg? Neem contact met ons op en stel je vragen. Dan zoeken we het samen met je uit, en kunnen we je daar bij Zofi mee helpen.

Zelf doen of uitbesteden: de voor- en nadelen

Je kunt de loonadministratie in principe zelf doen. Dat wil zeggen, je bent niet verplicht om daar een salarisadministrateur, consultant of een boekhouder voor in te huren. Wij helpen je graag met je salarisadministratie bij Zofi, maar je kunt er ook voor kiezen om het gewoon zelf te doen.

Houd er rekening mee dat je daarmee de kosten om ons in te huren bespaart, maar dat het niet automatisch goedkoper wordt. Je moet zelf tijd steken in de loonadministratie, of daar een werknemer voor inzetten. En maak jij of de werknemer een fout in de administratie? Het kan veel tijd kosten om dat te herstellen.

Met name bij meerdere medewerkers is het al snel een goed idee om hulp in te schakelen voor de administratie rondom het loon. Je voorkomt daarmee dat er ongemerkt veel tijd in gaat zitten, mét het risico op fouten. In plaats daarvan zorgen wij ervoor dat het goed geregeld wordt.

Loonadministratie in de zorg

Dus zoek je hulp bij de loonadministratie in de zorg? Je kunt het aan ons uitbesteden. Wij geven je dan aan hoe we werken, welke software we gebruiken en hoe transparant we dat doen. Zo kun je het werk aan ons uitbesteden, maar houd je uiteindelijk zelf de touwtjes in handen. Je weet dus precies wat we doen en om welke bedragen het gaat.

Even kennismaken?

Zoek je een specialist in de zorg en boekhouden? Bel ons op telefoonnummer 085 8000 443 of stuur ons een e-mail naar info@zofi.nl. Dan nemen we snel contact met je op.

Of maak direct een afspraak door hier te klikken

Wil je een vrijblijvend advies?

Dan kun je contact opnemen met onze zorgfinancial: