zorg zzp

Starten als zzp in de zorg? Hier moet je rekening mee houden

Je bent tandarts, waarnemend huisarts, fysiotherapeut, kraamhulp, verloskundige, verpleegkundige of verzorgende. Er zijn ontzettend veel beroepen die onder de zorg zzp vallen. Er is altijd behoefte aan zorgverleners, nu en in de toekomst. Wil je voor jezelf beginnen en zzp worden in de zorg? Dan zijn er een aantal dingen die je vooraf goed moet regelen.

De voorbereidende fase

Als startende zzp in de zorg binnen de zorgverlening heb je een langere voorbereidende fase. Normaal gesproken schrijft een zelfstandige zich bij de KvK in en vraagt eventueel een btw-nummer aan, meer is er in die eerste fase niet nodig. Als zzp in de zorg / zorgverlener doorloop je een langer traject.

Starten met zorg zzp betekent allereerst een inschrijving bij de Kamer van Koophandel. Hierna vul je de vragenlijst van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) in. Aan de hand hiervan wordt bepaald of je onder toezicht van de inspectie komt te staan. De volgende stap is het inschrijven in het BIG-register. Dit is van toepassing op wettelijk beschermde beroepstitels. Die inschrijving is alleen mogelijk wanneer je voldoet aan de diploma- en beroepseisen.

Thuiswerkvergoeding vrije ruimte werkkostenregeling

Op dit moment is het mogelijk om, onder voorwaarden bepaalde thuiswerk gerelateerde onbelast te vergoeden. U kunt onder andere de volgende zaken onbelast vergoeden:

  • Inrichting van de thuiswerkplek( denk hier aan beeldscherm, bureaustoelen of een bureau.
  • ICT-middelen (bijvoorbeeld een laptop of desktop)
  • Mobiele telefoon
  • Vergoedingen voor internet abonnementen
  • Vergoedingen voor telefoon abonnement

Als er geen vrije ruimte meer beschikbaar is, moet u 80% van de eindheffing betalen over dat deel dat boven de vrije ruimte van de werkkostenregeling valt.

Doordat steeds meer mensen gewend zijn geraakt aan het thuiswerken. Is het goed mogelijk dat er in de toekomst steeds meer mensen vanuit hun eigen huis blijven werken. Daarom onderzoekt het kabinet samen met andere organisaties een mogelijkheid voor een aanvullende regeling waarbinnen het voor de werkgever mogelijk wordt om onbelast andere thuiswerkkosten te vergoeden. Daarbij wordt ondertussen gekeken naar andere huidige regelingen.

Het declareren van geleverde zorg

Je wilt als zzp’er zorg aan de slag, dan ga je ook declareren. Hiervoor heb je een persoonlijke AGB-code nodig, op te vragen via de website agbcode.nl. Voor veel patiënten en cliënten is het belangrijk dat je verzekerde zorg biedt. Als zzp'er zorg sluit je een overeenkomst met een zorgkantoor, bied je diensten via een toegelaten instelling aan of werk met een persoonsgebonden budget (in geval van particulieren).

Andere zaken die je vooraf regelt als zzp'er zorg

Vraag altijd een verklaring omtrent goed gedrag (VOG) aan. Dit doe je via de eigen gemeente. Is voor de belastingdienst onduidelijk of je in loondienst of als zelfstandige werkt? Binnen de zorg zzp is het normaal om met een modelovereenkomst te werken.
Andere zaken die je regelt zijn het bepalen van de prijs en het opstellen van de algemene voorwaarden. Houd er rekening mee dat veel zorgberoepen vastzitten aan maximumtarieven.

snelle start maken

Snelle start maken als ZZP in de zorg?

Voor één vast bedrag per maand. Géén uurtje, factuurtje!

Financiële administratie zorg zzp

Als zorg zzp’er krijg je te maken met twee verschillende soorten administraties:

  • Financiële administratie
  • Patiëntenadministratie

Voor de meeste zzp zorgverleners is de patiëntenadministratie overzichtelijk en goed bij te houden. De financiële administratie is een vak apart. Heb je hier moeite mee of raak je al snel het overzicht kwijt? Geef de boekhouding of financiële administratie uit handen. Het is niet nodig om alles weg te geven, je kunt nog steeds inzicht en grip op je cijfers houden.

Zo regel je de boekhouding zorg zzp

De boekhouding (financiële administratie) is vaak de grootste zorg. Hoe regel je de dit precies? De administratie uitbesteden is iets dat veel zorg zzp’ers doen. Dankzij die uitbesteding ontvang je maandelijks, per kwartaal en jaarlijks een rapportage. Die rapportages voldoen aan de meest actuele wetgeving.

Maar dat is nog niet alles want je gaat voor automatisering. Je hoeft met betrekking tot de boekhouding niet veel zelf te doen. Zo wordt je bankrekening aan je praktijksoftware gekoppeld: bijna alles gaat vanzelf. Dit scheelt een hoop administratieve stress. Als zzp zorgverlener heb je tenslotte al genoeg aan je hoofd.

Kosten met betrekking tot de zorgboekhouding

Winst maken is belangrijk, ook wanneer je als zorg zzp’er werkzaam bent. Daarom ga je voor zo laag mogelijke bedrijfskosten. Ga je starten als zorg zzp’er, regel dan vooraf alle financiële zaken. Het inschakelen van een boekhouder voor zzp in de zorg neemt je veel werk uit handen. Dankzij slimme automatisering kunnen de kosten laag blijven. Wil je hier meer over weten, neem dan contact op. We helpen je van begin tot eind.

De gemaakte kosten voor de zorgboekhouding zijn altijd aftrekbaar van de winst. Deze kosten verwerken we gelijk in de boekhouding.

Risico’s spreiden

Wanneer je eenmaal als zorg zzp werkt is het belangrijk om je risico’s te spreiden. Zorg ervoor dat je niet afhankelijk bent van een en dezelfde opdrachtgever. Meerdere opdrachtgevers is altijd aan te raden. Houd de eerste tijd rekening met (financiële) tegenvallers. Ook de zzp’er in de zorg loopt tegen een of meerdere zaken aan.
Groei is belangrijk, werk hiernaartoe. Er komt een moment dat je denkt aan een praktijkovername of andere vorm van bedrijfsgroei. Weet je niet hoe je hiermee om moet gaan? Ook hierin staat Zofi je bij. We geven praktijkadvies, bekijken financieringsaanvragen of helpen je met herstructurering. Dit geldt ook wanneer je voor een verbouwing, maatschapsovereenkomst of arbeidsovereenkomst gaat. Voor al dit soort zaken is het prettig om terug te vallen op een adviseur met verstand van zorggerelateerde zaken.

de-totale-ontzorging-zofi

Benieuwd hoe de boekhouding voor ZZP Zorg werkt?

Wij verzorgen de boekhouding, jij hoeft je alleen nog maar op je missie te richten.