Ziekteverzuim in de zorg stijgt verder

Ziekteverzuim in de zorg stijgt verder

Het ziekteverzuim ligt het 1e kwartaal van 2021 net als in het 4e kwartaal van 2020 weer onverminderd hoog. De hoogste stijging ligt in de sector vvt (Verpleeghuizen, Verzorgingshuizen en Thuiszorgorganisaties. Het ziekteverzuim lag door de coronapandemie sowieso hoog dit jaar, maar het verzuim van de zorg lag het hoogst van alle bedrijfstakken.

Het ziekteverzuim in de zorgsector was tijdens het eerste kwartaal van 2021 gemiddeld 7,56 procent. Dat blijkt uit de gegevens van drieduizend instellingen in de ggz, gehandicaptenzorg, vvt en ziekenhuizen, die onderzoeksbureau Vernet verzamelde. Dit is exclusief werknemers die in thuisquarantaine zitten of wachten op een covid-19-testuitslag.

Het landelijke zorgbrede verzuimpercentage in de maand maart komt uit op 7,41, een daling van 10,1 procent ten opzichte van een jaar terug. Dat betekent dat in de maand maart dagelijks ongeveer 69 duizend werknemers niet inzetbaar waren.

Vvt hoogste stijging

Het verzuim in de vvt-sector is met 2,3 procent gegroeid ten opzichte van het eerste kwartaal in 2020. Toen was het verzuim 7,39 procent. In 2019 was het nog lager: 6,74 procent. Vernet constateert dat in alle branches in de zorg het verzuim stijgt, behalve in de ggz. In de vvt is het verschil tussen dit jaar en vorig jaar het grootste, daar waren dit jaar 14 procent meer mensen ziek dan in het eerste kwartaal van 2020.

Landelijk: daling

Het verzuim in de zorgsector laat een andere trend zien dan het verzuim in andere sectoren in Nederland, blijkt uit cijfers van de Arbo Uni. Afgelopen jaar steeg het ziekteverzuim vanwege de coronapandemie maar over de hele bevolking lijkt het hoge ziekteverzuim weer iets af te nemen.

Bronvermelding: Onderzoeksbureau Vernet

Voor meer informatie: Skipr

Even kennismaken?

Zoek je een specialist in de zorg en boekhouden? Bel ons op telefoonnummer 085 8000 443 of stuur ons een e-mail naar info@zofi.nl. Dan nemen we snel contact met je op.

Of maak direct een afspraak door hier te klikken

Wil je een vrijblijvend advies?

Dan kun je contact opnemen met onze zorgfinancial: