Ggz-luidt-noodklok-door-zorgprestatiemodel-dreigen-miljoenenverliezen

Ggz luidt noodklok: door zorgprestatiemodel dreigen miljoenenverliezen

Ggz-aanbieders luiden de noodklok. Ze zitten financieel in het nauw, door het zorgprestatiemodel dat op 1 januari 2022 in ging. Er dreigen miljoenenverliezen door een fout in het systeem. Maar liefst 24 van de 28 grote Ggz-instellingen hebben samen een brief gestuurd aan de Tweede Kamer.

In die brief roepen ze op tot een snelle verandering van het systeem, omdat ze anders verder in de financiële problemen komen. Er dreigt een enorme strop, terwijl het zorgprestatiemodel het voor cliënten en instellingen vooral makkelijker had moeten maken.

Het zorgprestatiemodel had er onder andere toe moeten leiden dat de administratie eenvoudiger werd en dat de vergoedingen eerlijker zouden zijn. Een jaar na de invoering blijkt dat dit niet het geval is. Volgens de 24 klagende instellingen is er aan geen van de tien ontwerpcriteria voor het model voldaan.

  • Update: de brancheorganisatie voor Ggz-aanbieders heeft officieel bezwaar aangetekend bij de Nederlandse zorgautoriteit (NZa). Er is bezwaar aangetekend tegen de tarieven van de nieuwe ggz-bekostiging, volgens het zorgprestatiemodel (zpm).

Wat is er aan de hand bij Ggz-aanbieders?

De kern van het probleem ligt volgens de instellingen bij de NZa, de Nederlandse Zorgautoriteit. Die heeft tarieven vastgesteld voor de werkzaamheden die de Ggz uitvoert. Volgens de instellingen zijn die tarieven te laag.
De instellingen wijzen op verouderde data uit 2017, die de NZa zou hebben gebruikt. Inmiddels hebben zorgverleners veel meer indirecte tijd nodig om patiënten met ernstige aandoeningen te behandelen. Het gaat om zogeheten EPA-patiënten. De tarieven zijn daarvoor niet toereikend. Daardoor is er geen sprake van een eerlijke vergoeding.

Ggz-instellingen in de rode cijfers: miljoenenverliezen

De fouten in het systeem waar zij op wijzen leiden ertoe dat de Ggz-instellingen zo’n 5 procent omzet mislopen. Dat lijkt weinig, maar is veel ten opzichte van de marge van 1 tot 2 procent die ze normaal gesproken maken. De marges zijn laag, omdat de instellingen niet bedoeld zijn om winst te maken.

Het betekent in de praktijk dat 5 procent omzetverlies leidt tot rode cijfers. Bij grote omzetten zoals bij de grote instellingen gaat het daardoor om miljoenenverliezen. Veel van de Ggz-instellingen kijken aan tegen een negatief financieel resultaat, iets dat ze niet jaren achter elkaar kunnen volhouden.

Bovendien hebben veel softwarebedrijven de veranderingen van het zorgprestatiemodel nog niet in hun administratie verwerkt. Dat betekent dat de Ggz-instellingen helemaal niets kunnen factureren, al een jaar lang niet. Bij Zofi hebben we onze software er vanzelfsprekend op aangepast. Helaas horen we van anderen veel verhalen over problemen, ook van klanten die naar ons toe komen om wel weer te kunnen factureren.

De-totale-ontzorging-zofi

Benieuwd hoe de boekhouding voor GGZ-instellingen werkt?

Wij verzorgen de boekhouding, jij hoeft je alleen nog maar op je missie te richten.

Fouten in het zorgprestatiemodel voor de Ggz

De Ggz-instellingen roepen de NZa op om de fouten in het systeem te herstellen. Daarnaast herinneren ze het Ministerie van Volksgezondheid, Wetenschap en Sport eraan dat het de bedoeling was om het zorgprestatiemodel ‘macroneutraal en zorgvuldig’ in te voeren. Er is van beide uitgangspunten nu geen sprake, stellen de instellingen die de krachten bundelden in de brief.
De Nederlandse Zorgautoriteit heeft in ieder geval toegezegd dat er een onderzoek komt, door Gupta. Dat onderzoek moet duidelijk maken wat er precies aan de hand is. Ondertussen hebben de zorgverzekeraars aangegeven dat ze Ggz-instellingen zullen helpen, om ervoor te zorgen dat die financieel niet onderuit gaan.

Even kennismaken?

Zoek je een specialist in de zorg en boekhouden? Bel ons op telefoonnummer 085 8000 443 of stuur ons een e-mail naar info@zofi.nl. Dan nemen we snel contact met je op.

Of maak direct een afspraak door hier te klikken

Wil je een vrijblijvend advies?

Dan kun je contact opnemen met onze zorgfinancial: