Een andere blik op zzp’ers door corona

Een andere blik op fysiotherapeuten (zzp’ers) door corona

Het aantal zzp’ers in de zorg blijft toenemen. Veel eerstelijnspraktijkhouders werken de laatste jaren met zzp’ers, maar kunnen deze ontwikkeling moeilijk vertalen naar hun praktijk. Dit blijkt uit het onderzoek van VvAA. Deze maand wordt door FysioPraxis de uitkomst toegelicht voor de fysiotherapeuten.

Wegens onduidelijkheid in het zzp-dossier die de fysiotherapeuten al jaren bezighoudt, besloot VvAA aan het eind van 2020 opnieuw onderzoek te doen. Dit onderzoek vond plaats onder de praktijkhouders in de eerste lijn, die ervaringen hebben met zzp’ers. Een aantal opkomende vragen zijn: Blijven zij ook in de toekomst met zzp’ers werken? Maar ook: kijken zij door de coronacrisis anders naar zzp’ers?

Beperkt zicht op impact zzp-wetgeving.

Eerstelijnszorgpraktijken werken de laatste jaren steeds vaker met zzp’ers. Toch is opvallend dat een groot gedeelte van de fysiopraktijkhouders geen goed beeld hebben van de zzp’ers ontwikkeling. Slechts 34% ziet de zzp’er ontwikkeling als iets positiefs voor hun fysiopraktijk. 8% van de fysiopraktijkhouders denkt dat het helemaal niet positief voor hun praktijk is. 34% van de fysiopraktijkhouders heeft nog zijn twijfels.

Meer inzicht dan andere zorgverleners.

Alhoewel die 34% niet heel veel lijkt is het vergeleken met 2019 nog een forse toename. In 2019 dacht namelijk maar 22% van de fysiopraktijkhouders dat de toename van de zzp’er ontwikkeling positief was voor hun fysiopraktijk. Het algemene percentage is iets minder gestegen, dit is van 23% in 2019 naar 32% in 2020 gestegen. In 2020 scoorden fysiotherapeuten samen met de huisartsen bovengemiddeld vergeleken met andere beroepsgroepen.

Anders kijken naar zzp’ers door corona

Een op de vijf eerstelijnspraktijkhouders (20%) kijkt nu anders naar het werken met zzp’ers door de ervaringen in de coronatijd. Ook hier verschillen de scores tussen de beroepsgroepen. 28% van de fysiopraktijkhouders kijkt door de corona tijd anders naar het werken met zzp’ers. Dit geldt tevens ook voor de tandartsen, 30% van de tandartsen zijn van mening veranderd door de coronatijd. Zowel tandartsen als fysiotherapeuten scoren bovengemiddeld. Niets bijzonders, aangezien tandartsen en fysiotherapeuten de deuren noodgedwongen moesten dichthouden door corona.

Bron: artikel FysioPraxis

Auteur: Kevin Hermse, 21-04-2021, support@zofi.nl

 

Even kennismaken?

Zoek je een specialist in de zorg en boekhouden? Bel ons op telefoonnummer 085 8000 443 of stuur ons een e-mail naar info@zofi.nl. Dan nemen we snel contact met je op.

Of maak direct een afspraak door hier te klikken

Wil je een vrijblijvend advies?

Dan kun je contact opnemen met onze zorgfinancial: