Zofi fiscale voordelen zakelijk rijden

Fiscale voordelen van zakelijk rijden voor zorgondernemers

Elke zorgondernemer wil natuurlijk zo voordelig mogelijk zakelijk rijden. Maar Is het voordeliger om de auto op de zaak te zetten of privé te houden? Dat hangt van veel verschillende factoren af. Wij zullen in dit artikel antwoord geven op de meest gestelde vragen.

Kiezen: zakelijk of privé rijden?

Het antwoord op deze vraag hangt af van een heleboel aspecten. Rijd je privé meer dan 500 kilometer per jaar, dan mag je voor de inkomstenbelasting kiezen of je de auto zakelijk of privé houdt. Bij het maken van de keuze kunnen de aspecten zoals: leeftijd van de auto, bijkomende kosten en niet te vergeten de hoogte van de bijtelling een rol spelen.

Die keuze heeft u echter niet als u maar maximaal 500 kilometer per jaar privé met de auto rijdt. U moet de auto dan verplicht tot het ondernemingsvermogen rekenen. Rijdt u minder dan 10% van het aantal kilometers zakelijk? Dan moet u de auto verplicht tot het privévermogen rekenen. De keuze maak je bij de eerste digitale aangifte inkomstenbelasting na de aanschaf.

Wat zijn de fiscale gevolgen van zakelijk autorijden?

Wanneer u de auto zakelijk gebruikt zijn er een aantal voordelen en nadelen.

Voordelen:

  • U kunt alle gemaakte autokosten aftrekken van de winst.
  • Voor auto’s zonder CO2-uitstoot heeft u recht op milieu-investeringsaftrek

Nadelen:

  • Bij verkoop van de auto realiseert uw onderneming mogelijk een belaste winst. Het kan echter ook dat u een aftrekbaar verlies realiseert
  • Als de auto voor meer dan 500 kilometer per jaar ook privé gebruikt wordt, vraagt de belastingdienst een bijtelling.

Bijtelling

De hoogte van de bijtelling hangt af van de leeftijd van de auto. Voor de meeste auto’s die vanaf 2017 op kenteken zijn gezet, geldt een standaardbijtelling van 22% van de cataloguswaarde (inclusief btw en bpm). Rij je in een volledig elektrische auto? Dan bedraagt de bijtelling in 2021 12%, met een budgetplafond van € 40.000. Over de meerprijs wordt 22% bijtelling gerekend.

Youngtimer regeling

Auto’s tussen de 15 en 25 jaar heten youngtimers. Het bijtellingspercentage voor een youngtimer is 35%. Dat bereken je over de dagwaarde van de auto, niet over de oorspronkelijke cataloguswaarde. De dagwaarde kun je elk jaar opnieuw vaststellen

Ik kies om mijn auto zakelijk te rijden, wat is er dan aftrekbaar?

Alle gemaakte kosten die betrekking hebben op het zakelijk rijden zijn aftrekbaar. Denk dan aan brandstof, verzekering, motorrijtuigenbelasting, onderhoud, afschrijving, tol, parkeergeld, wasstraat en termijnen van operationele lease.

Kan ik ook zakelijk rijden zonder bijtelling?

Ja, dat kan zeker. U dient dan aan te tonen (middels een sluitende kilometeradministratie) dat u minder dan 500 kilometer in het kalenderjaar met de auto privé hebt gereden.

Ik ga mijn privéauto zakelijk rijden, wat zijn hiervan de fiscale gevolgen?

Wanneer de privéauto zakelijk gebruikt wordt, kunt u de autokosten niet aftrekken. Wel mag je voor iedere zakelijk gereden kilometer 19 cent van de winst aftrekken. Ritten van u huis naar de werkplek tellen ook mee. Deze zakelijke kilometervergoeding is vooral interessant als je veel zakelijke kilometers rijdt.

Het antwoord op de vraag wat voordeliger is: de auto zakelijk of privé, is afhankelijk van allerlei, vaak niet precies bekende omstandigheden en factoren. Dit maakt het lastig om exact te berekenen wat voordeliger is. Bovendien verandert de wetgeving regelmatig.

  • Tip: Aan de hand van uw persoonlijke gegevens maken wij graag een berekening van de voordeligste variant.

Even kennismaken?

Zoek je een specialist in de zorg en boekhouden? Bel ons op telefoonnummer 085 8000 443 of stuur ons een e-mail naar info@zofi.nl. Dan nemen we snel contact met je op.

Of maak direct een afspraak door hier te klikken

Wil je een vrijblijvend advies?

Dan kun je contact opnemen met onze zorgfinancial: