Financiering van de zorg in Nederland

Home » Kennisbank » Financiering van de zorg in Nederland
financiering van de zorg in Nederland

Financiering van de zorg in Nederland vraagt om een goed plan. Dus gaat het om een overname, een grote investering of bijvoorbeeld het vernieuwen van apparatuur? In al die gevallen is er geld nodig. Dat geld is beschikbaar, maar het vraagt om de juiste aanpak om dit beschikbaar te maken.

Daar kunnen we bij Zofi bij helpen. Wij begrijpen de zorgsector en weten wat er nodig is voor een financiering. Dat geldt in het bijzonder voor een overname. De investeringen daarin worden haast nooit uit eigen middelen betaalt. Bovendien is het doorgaans niet mogelijk om daarvoor een leaseconstructie te gebruiken. In plaats daarvan vraagt het om financiering, iets dat we begeleiden voor bijvoorbeeld de palliatieve, forensische, intramurale en langdurige zorg.

Waarom overnemen?

We hebben veel ervaring met financiering in de zorg. Zodra het gaat om zorg en financiering bepalen we de uitgangspunten, stellen we vast welke wensen je hebt en brengen we de mogelijkheden in kaart. Aan de hand daarvan zoeken we uit waar de kansen liggen en waar onze begeleiding het best van pas komt.

Denk je bijvoorbeeld alleen pas na over een overname, dus ben je nog niet bezig geweest met de financiering? De kans is groot dat het een eerste overname wordt, in een Nederlandse zorgsector waarin de versnippering hoog is. Dat brengt twee belangrijke voordelen met zich mee:

 • Schaalvoordeel
  De versnippering in de Nederlandse zorg is groot. Dat betekent dat er allemaal kleine zelfstandigen zijn, bijvoorbeeld met hun eigen praktijk. Wij helpen financiering beschikbaar te maken voor een overname. Op die manier kun je de kracht van meerdere praktijken bundelen. Dat levert schaalvoordelen op. Dus wil je de praktijk sterker in de markt zetten, zoek je een manier om goedkoper in te kopen of wil je personeel flexibeler inzetten? Het zijn allemaal schaalvoordelen, die bijdragen aan het succes van jouw zorginstelling.
 • Veel verkopers
  Dergelijke schaalvoordelen komen alleen beschikbaar op het moment dat er voldoende verkopers zijn. Dit maakt het namelijk mogelijk om een bod te doen op een beschikbare praktijk in de zorg. Natuurlijk moet je daar vervolgens de financiering voor regelen, dat is een onderdeel waar wij bij kunnen helpen. Tot die tijd is het belangrijk dat er verkopers zijn. Het gaat bijvoorbeeld om huisartsen, tandartsen en fysiotherapeuten of andere behandelaars die willen stoppen of de krachten willen bundelen.

Waar moet je op letten?

Zodra je nadenkt over de zorg en financiering is het belangrijk om rekening te houden met de waardering van een praktijk of een zorginstelling. Het is specialistisch werk, waarin we rekening houden met een aantal belangrijke factoren. Op die manier voorkomen we dat belangrijke zaken over het hoofd worden gezien. Dankzij onze uitgebreide expertise en ervaring kunnen we je goed begeleiden als je zoekt naar voldoende financiering voor een overname in de zorg.

Belangrijke aspecten zijn bijvoorbeeld:

 • Huisvesting
  Waar is de praktijk of de instelling gevestigd? Het is belangrijk dat iedereen die zorg nodig heeft er makkelijk kan komen. Wij beoordelen de huisvesting, bijvoorbeeld aan de hand van toegankelijkheid met de auto, met het openbaar vervoer en met de fiets of lopend. Met name voor zorgbehoevenden op hogere leeftijd is dit erg belangrijk.
 • Goodwill
  Onder andere de fysiotherapie kende lang een KNGF-richtlijn voor goodwill. Het is vaak beter om gebruik te maken van de free-cash-flow-methode voor waarderingen. Op die manier komen we tot een eerlijke inschatting, waarin goodwill de juiste rol (of geen rol) speelt. Dat maakt het makkelijker om daar vervolgens financiering in de zorg voor te krijgen.
 • Contracten
  Welke contracten zijn er met zorgverzekeraars gesloten? Dit kan veel invloed hebben op zowel het bedrijfsmodel als het verdienmodel van een praktijk of een zorginstelling. Daar houden we rekening mee bij de waardering, én bij de aanvraag voor een financiering.
 • Toestemming
  Geeft de NZA en/of de ACM toestemming voor de overname van een praktijk? Soms is er sprake van specifieke controles in bepaalde markten. Het kan zelfs leiden tot afwijzing, iets waar we vooraf alvast rekening mee houden om verrassingen te voorkomen.
 • Diploma’s en vergunningen
  Ten slotte stelt de wet eisen aan diploma’s en vergunningen van personeel en (zorg)instellingen. Ook dit is van invloed op de financiering die je kunt aanvragen voor bijvoorbeeld een overname in de zorg.

Hulp bij financiering

Zodra je denkt aan de overname van een bedrijf (of aan de verkoop) daarvan helpen we je graag met de financiering. Dat betekent dat we uitzoeken hoe je het best een aanvraag kunt doen voor middelen of wat er belangrijk is bij de waardering van jouw praktijk als huisarts, tandarts, fysiotherapeut of een andere instelling.

Op die manier dragen we bij aan een beter begrip van financiering in de zorg. Niet zelden slagen we er voor onze klanten in om de financiering rond te krijgen, zodat ze hun plannen kunnen realiseren.

Financiering van de zorg in Nederland

Met onze focus op financiering van de zorg in Nederland en advies voor praktijken en instellingen helpen we de zorg verder te professionaliseren. Investeringen en overnames bieden allerlei kansen en voordelen. Door die te benutten tillen we de zorg samen naar een hoger niveau. Ondertussen houden wij ons bezig met de financiële en administratieve zaken. Dat betekent dat jij aan de andere kant zorg kunt blijven verlenen, zoals je dat gewend bent en graag wilt blijven doen.

 

Even kennismaken?

Zoek je een specialist in de zorg en boekhouden? Bel ons op telefoonnummer 085 8000 443 of stuur ons een e-mail naar info@zofi.nl. Dan nemen we snel contact met je op.

Of maak direct een afspraak door hier te klikken

Wil je een vrijblijvend advies?

Dan kun je contact opnemen met onze zorgfinancial: