in 7 stappen zzper in de zorg

Zzp’er in de zorg: in 7 stappen alles wat je moet regelen

Je wilt aan de slag als zzp’er in de zorg. Daarvoor moet je voldoen aan een aantal voorwaarden, richtlijnen en regels. Wij zetten het in 7 duidelijke stappen voor je op een rij. Daarna wijzen we je op de andere belangrijke wet- en regelgeving om rekening mee te houden.

7 stappen om alles te regelen als zzp'er in de zorg

Er komt als zzp’er in de zorg waarschijnlijk veel op je af. Met deze 7 stappen helpen we je het overzicht te behouden:

-

1. Inschrijven bij de Kamer van Koophandel

Begin als zzp’er in de zorg met het inschrijven van jouw bedrijf bij de Kamer van Koophandel (KvK). Het is de officiële start van jouw praktijk, zorgbureau of andere (zorg)instelling.

Meld je online aan bij de KvK. Maak een afspraak op een kantoor bij jou in de buurt, om daar je inschrijving definitief te maken.

  • Tip: nadat je bent ingeschreven deelt de KvK jouw gegevens met de Belastingdienst. Het is dus niet nodig om je daar apart aan te melden als zzp’er in de zorg.
  • Tip: iedereen kan zich inschrijven bij de KvK. Een ondernemingsplan is handig, maar niet noodzakelijk. Zo’n plan is vooral verstandig als je financiering zoekt om te gaan starten.

-

2. Inschrijven in het BIG-register

Als apotheker, arts, fysiotherapeut, tandarts, gezondheidszorgpsycholoog, psychotherapeut, verloskundige of bijvoorbeeld verpleegkundige moet je je inschrijven in het BIG-register. BIG staat namelijk voor ‘Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg’.

Voor de genoemde beroepen gelden specifieke eisen om jouw BIG-inschrijving te behouden. Het gaat bijvoorbeeld om het aantal PE-punten dat je behaalt.

  • Let op: je moet je iedere 5 jaar opnieuw registreren in het BIG-register. Daarbij moet je steeds aantonen dat je nog voldoet aan de scholings- of werkervaringseis.

-

3. Jouw zorg verzekeren

Ga je als zzp’er in de zorg werken als verzorgende, waarnemer of verpleegkundige? Dan wil je jouw cliënten of patiënten verzekerde zorg aanbieden voor de Zorgverzekeringswet (Zvw) of de Wet langdurige zorg (Wlz). Dat kan op een paar verschillende manieren:

  • Samen met toegelaten instellingen
    Werk je samen met een toegelaten instelling, zoals een thuiszorgorganisatie, zorginstelling of een bemiddelingsbureau? Dan is de zorg die je als zzp’er aanbiedt verzekerd.
  • Via een overeenkomst met een zorgkantoor
    Sluit je zelfstandig overeenkomsten met zorgkantoren? Dan is de persoonlijke verzorging, verpleging of begeleiding die je jouw klanten thuis levert verzekerd.

In de beide gevallen bied je zorg in natura. Dat geldt ook als je zorg verleent die je laat vergoeden vanuit het persoonsgebonden budget van cliënten of patiënten. In dat laatste geval verleen je rechtstreeks zorg aan een particulier.

  • Let op: sinds 1 januari 2022 geldt de Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza). Je moet voldoen aan nieuwe regels voor zorg- en jeugdhulpaanbieders, zoals een meldplicht en een vergunningstelsel. De Wtza vervangt de Wet toelating zorginstellingen (Wtzi).
snelle start maken

Snelle start maken als ZZP'er in de zorg?

Voor één vast bedrag per maand. Géén uurtje, factuurtje!

-

4. Algemene voorwaarden opstellen

Je doet als zzp’er in de zorg natuurlijk het uiterste om je cliënten en patiënten zo goed mogelijk te helpen of verzorgen. Tegelijkertijd ben je een bedrijf, dus kun je te maken krijgen met zakelijke situaties, uitdagingen of zelfs conflicten.

Stel algemene voorwaarden op. Beschrijf daarin onder andere hoe je omgaat met betalingsvoorwaarden, bedrijfsaansprakelijkheid, geheimhouding en eventuele klachten.

  • Let op: stuur de algemene voorwaarden altijd naar cliënten of patiënten toe, vóórdat jullie de overeenkomst sluiten. Zo kunnen er tijdens de samenwerking geen onduidelijkheden ontstaan.
  • Tip: vraag jouw brancheorganisatie of een andere organisatie waarbij je bent aangesloten naar de standaarden voor deze voorwaarden in jouw branche. Stel je in plaats daarvan zelf algemene voorwaarden op als zzp’er? Laat er dan een juridisch adviseur naar kijken.

-

5. Voldoen aan de regels voor een bedrijf aan huis

Je kunt voor jouw praktijk of zorginstelling een praktijkruimte huren of de zorg gewoon vanuit huis aanbieden. Als je cliënten of patiënten aan huis behandelt moet je dat in de meeste gevallen doorgeven aan jouw gemeente.

Als je als zzp’er in de zorg vanuit huis gaat werken krijg je namelijk te maken met een paar extra regels. In sommige gemeenten zal je een onttrekkingsvergunning moeten aanvragen. Pas als je toestemming hebt mag je jouw woning als bedrijfsruimte gebruiken, omdat je die daarmee aan de woningvoorraad onttrekt.

  • Let op: vraag bij jouw verhuurder of hypotheekverstrekker aan of je een bedrijf aan huis mag starten. Soms is dit in de voorwaarden nadrukkelijk verboden.

-

6. Patiëntendossiers bijhouden

Het is belangrijk om van jouw patiënten of cliënten een dossier bij te houden. Je legt daarin de gegevens vast over de gezondheid en het behandeltraject dat je uitvoert. Houd er rekening mee dat iedere patiënt of cliënt het recht heeft om dit dossier in te zien. Je bent bovendien verplicht om het dossier minimaal 15 jaar te bewaren.
-

7. De boekhouding regelen

Ten slotte wil je de boekhouding als zzp’er in de zorg goed regelen. Dat wil zeggen, je zorgt ervoor dat de boekhouding goed wordt bijgehouden. Dat kun je zelf doen (in een boekhoudprogramma) of je kunt dat uitbesteden.

Wij kunnen je daar bij Zofi goed bij helpen. We zijn gespecialiseerd in de boekhouding voor de zorgsector. Dat betekent dat we vlot, vakkundig én transparant werken. Jij hebt er zo min mogelijk omkijken naar, terwijl je erop kunt vertrouwen dat het goed geregeld wordt.

de-totale-ontzorging-zofi

Benieuwd hoe de boekhouding voor ZZP Zorg werkt?

Wij verzorgen de boekhouding, jij hoeft je alleen nog maar op je missie te richten.

Andere belangrijke wet- en regelgeving voor zzp’ers in de zorg

Houd rekening met belangrijke aanvullende wet- en regelgeving, net als extra richtlijnen en voorwaarden waar je aan moet voldoen. Wij zetten de belangrijkste voor je op een rij:

  • Algemene Gegevens Beheer Zorgverleners (AGB-code)
    Je kunt geleverde zorg declareren als je een AGB-code hebt. Het is een landelijke code voor jou als zorgaanbieder. Deze code kun je aanvragen als je een BIG-registratie of een registratie bij een beroepsorganisatie of een kwaliteitsregister hebt. Bovendien heb je een KvK-inschrijving nodig.
  • Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG)
    Je moet voldoen aan de AVG-wetgeving voor gegevensbescherming. Je werkt als zzp’er in de zorg met privacygevoelige informatie van patiënten of cliënten, waar je zorgvuldig mee om moet gaan. Het verwerken van gegevens gaat om het verzamelen, vastleggen, opslaan, gebruiken, doorsturen, verspreiden, beschikbaar stellen en samenbrengen daarvan.
  • Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ)
    Een aanvraag voor voorzieningen uit de Wet langdurige zorg (Wlz) doe je bij het CIZ. Cliënten die daarvoor in aanmerking komen worden geholpen door een zorgkantoor. Dat betekent dat jij daarmee als zzp’er in de zorg moet samenwerken.
  • Keurmerken voor zzp’ers in de zorg (Mijn Keurmerk en HKZ-keurmerk)
    Er zijn verschillende keurmerken voor zzp’ers in de zorg. Je kunt denken aan Mijn Keurmerk van Kiwa en aan het HKZ-keurmerk specifiek voor zzp’ers in zorg en welzijn. Met een keurmerk bewijs je aan cliënten en patiënten dat je volgens de kwaliteitsrichtlijnen werkt.
  • Modelovereenkomst
    Met een modelovereenkomst voorkom je dat de Belastingdienst je aanmerkt als ‘schijn zzp’er’. De overeenkomst bevat de afspraken die je maakt met jouw opdrachtgever, zoals een zorgkantoor, instelling of een particuliere patiënt of cliënt.
  • Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)
    Je bent verplicht een VOG aan te vragen en te overleggen als je werkt met kwetsbare mensen. In de meeste gevallen gebruik je een VOG die niet ouder is dan 6 maanden. Je vraagt dit document aan bij jouw gemeente.
  • Vrijstelling btw
    Werk je als zzp’er in de zorg aan de persoonlijke gezondheidskundige verzorging van mensen? Het gaat om het beschermen, in stand houden of herstellen van de gezondheid van patiënten. Je krijgt in dat geval vrijstelling van btw, dus je hoeft geen btw in rekening te brengen. Andersom kun je ook geen btw terugvragen over zakelijke aankopen die je doet.
  • Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz)
    De Wkkgz waarborgt de kwaliteit van zorg en geldt dus voor alle zorgaanbieders. Je zorgt bij eigen cliënten zelf dat je aan deze voorwaarden voldoet. Als je werkt voor zorgaanbieders regelen jullie in een schriftelijke overeenkomst dat je aan de voorwaarden voldoet.
  • Wet zorg en dwang (Wzd)
    Lever je onvrijwillige zorg aan cliënten met de diagnose dementie of een verstandelijke beperking? Je moet voldoen aan de Wzd door je aan te melden bij het locatieregister. Volg als zzp’er het stappenplan Wzd om jouw zorg op de juiste manier aan te bieden.
  • ZOZ-keurmerk
    Het ZOZ-keurmerk is er voor zzp’ers in de thuiszorg. Het geeft cliënten de zekerheid dat je voldoet aan de beroeps- en ondernemerseisen. Het keurmerk wordt beoordeeld door Kiwa.

Even kennismaken?

Zoek je een specialist in de zorg en boekhouden? Bel ons op telefoonnummer 085 8000 443 of stuur ons een e-mail naar info@zofi.nl. Dan nemen we snel contact met je op.

Of maak direct een afspraak door hier te klikken

Wil je een vrijblijvend advies?

Dan kun je contact opnemen met onze zorgfinancial: