Thuiswerkvergoeding binnen de WKR zofi afbeelding

Thuiswerkvergoeding binnen de WKR: onbelast vergoeden!

Door het coronavirus verandert er veel op de werkvloer, steeds meer mensen gaan vanuit hun eigen huis werken. Ook voor de mensen in de zorg geldt dat steeds meer mensen vanuit hun eigen huis werken. Daardoor komen er steeds meer vragen over de vrijstelling en de vrije ruimte van de werkkostenregeling (WKR). Die gaan wij hier toelichten.

Gebruik maken van de vrije ruimte in de werkkostenregeling

Sommige werknemers maken extra kosten terwijl ze thuis aan het werk zijn. Vanwege de coronacrisis biedt de werkkostenregeling (WKR) een mogelijkheid (de vrije ruimte) zaken te vergoeden. Voor het jaar 2020 had het kabinet de vrije ruimte verhoogd naar 3% van de eerste € 400.000. Ook heeft het kabinet er voor gekozen om de vrije ruimte van 2021 te verhogen van 1.7% naar 3% van de eerste 400.000.

Hierdoor kunnen werkgevers nu meer vergoedingen en verstrekkingen geven aan hun werknemers. Werkgevers kunnen zelf bepalen waaraan ze de vrije ruimte willen besteden. Sommige werkgevers gebruiken deze vrije ruimte om de thuiswerkende kosten van hun werknemers onbelast te vergoeden.

Thuiswerkvergoeding vrije ruimte werkkostenregeling

Op dit moment is het mogelijk om, onder voorwaarden bepaalde thuiswerk gerelateerde onbelast te vergoeden. U kunt onder andere de volgende zaken onbelast vergoeden:

  • Inrichting van de thuiswerkplek( denk hier aan beeldscherm, bureaustoelen of een bureau.
  • ICT-middelen (bijvoorbeeld een laptop of desktop)
  • Mobiele telefoon
  • Vergoedingen voor internet abonnementen
  • Vergoedingen voor telefoon abonnement

Als er geen vrije ruimte meer beschikbaar is, moet u 80% van de eindheffing betalen over dat deel dat boven de vrije ruimte van de werkkostenregeling valt.

Doordat steeds meer mensen gewend zijn geraakt aan het thuiswerken. Is het goed mogelijk dat er in de toekomst steeds meer mensen vanuit hun eigen huis blijven werken. Daarom onderzoekt het kabinet samen met andere organisaties een mogelijkheid voor een aanvullende regeling waarbinnen het voor de werkgever mogelijk wordt om onbelast andere thuiswerkkosten te vergoeden. Daarbij wordt ondertussen gekeken naar andere huidige regelingen.

Even kennismaken?

Zoek je een specialist in de zorg en boekhouden? Bel ons op telefoonnummer 085 8000 443 of stuur ons een e-mail naar info@zofi.nl. Dan nemen we snel contact met je op.

Of maak direct een afspraak door hier te klikken

Wil je een vrijblijvend advies?

Dan kun je contact opnemen met onze zorgfinancial: