huisartsenpraktijk-hoe-werkt-het

Positie waarnemend huisarts & tandarts: webmodule is leidend

In 2016 is de VAR vervangen door de wet deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA). De wet DBA 2021 is er om jou als opdrachtgever en zzp’er meer duidelijkheid te geven over de arbeidsrelatie die jullie aangaan. Deze wet deed nog niet aan de verwachtingen. Daarom heeft de overheid mogelijk een alternatief gevonden om meer duidelijkheid over deze gezagsverhouding te geven. Vanaf 11 januari 2021 is er een pilot gestart met een nieuwe webmodule.

Wat houdt de webmodule zzp wet DBA 2021 in?

De webmodule wet DBA is een vragenlijst om duidelijkheid te geven over de gezagsverhouding tussen de zzp’er (waarnemend huisarts en waarnemend tandarts) en opdrachtgever. Deze webmodule moet ervoor zorgen dat de werkgevers zekerheid krijgen over de kwalificatie van het dienstverband. Uit deze webmodule wet DBA 2021 kunnen de volgende drie antwoorden ontstaan:

  • De opdracht kan buiten dienstbetrekking worden verricht.
  • Indicatie dienstbetrekking: er zijn sterke aanwijzingen dat er sprake is van een (fictieve) dienstbetrekking.
  • Geen oordeel mogelijk: Op grond van de gegeven antwoorden is niet duidelijk of er sprake is van werken buiten dienstbetrekking of van werken in dienstbetrekking.

De webmodule dba is op dit moment alleen nog te gebruiken voor situaties waarin een opdrachtgever rechtstreeks een zzp’er wil inhuren.

De Pilot webmodule wet dba huisartsen en tandartsen

Tijdens deze pilotfase onderzoekt de overheid of de webmodule de duidelijk geeft die nodig is. De pilot webmodule duurt in ieder geval 6 maanden, in de zomer van 2021 zal een evaluatie plaats vinden. Daarna beslist het kabinet wanneer deze handhaving opstart. Dit is op zijn vroegst 1 oktober 2021.

Wat gebeurt er met de wet DBA 2021 huisarts en tandarts?

De wet DBA, deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties, blijft voor nu nog hetzelfde. Er is nu alleen nog enkel spraken van een pilot, tot er nog geen definitief besluit is genomen blijft de DBA wet nog in stand. Tot die tijd handhaaft de Belastingdienst (net zoals nu al gebeurt) alleen als er sprake is van kwaadwillendheid, of als gegeven aanwijzingen niet worden opgevolgd.

Het gebruiken van de webmodule is ook nog niet verplicht, maar het geeft wel al duidelijkheid bij twijfel gevallen tussen de opdrachtgever en opdrachtnemer. Na de evaluatie in de zomer van 2021 wordt er besloten over de definitieve inzet van de webmodule. Daarbij wordt er gekeken naar handhaving, misbruikrisico’s en gevolgen voor uitvoeringsinstanties.

Auteur: Kevin Hermse, 24-02-2021, support@zofi.nl

Even kennismaken?

Zoek je een specialist in de zorg en boekhouden? Bel ons op telefoonnummer 085 8000 443 of stuur ons een e-mail naar info@zofi.nl. Dan nemen we snel contact met je op.

Of maak direct een afspraak door hier te klikken

Wil je een vrijblijvend advies?

Dan kun je contact opnemen met onze zorgfinancial: