Minister komt eerste lijn tegemoet in eisen jaarverantwoording

Minister komt eerste lijn tegemoet in eisen jaarverantwoording

Eerstelijns zorgaanbieders die een jaarrekening moeten aanleveren, hoeven hierbij minder vragen te beantwoorden over de bedrijfsvoering. Het digitale portaal dat zij hiervoor gebruiken wordt aangepast, zodat bekende gegevens er al in staan. Met deze en enkele andere ingrepen komt demissionair minister Van Ark (Medische Zorg) de branche tegemoet om de administratieve last van een openbare jaarverantwoording te verlagen. Dat schrijft de bewindsvrouw in een brief gericht aan de Eerstelijnscoalitie.

Vanaf 2022 moeten alle zorgaanbieders hun jaarrekening openbaar maken. Dit gold tot nog toe alleen voor een aantal sectoren, waaronder de medisch-specialistische zorg, persoonlijke verzorging, verpleging en psychiatrie. De plicht wordt uitgebreid naar alle zorgaanbieders om de transparantie over de besteding van publiek geld te vergroten. Een openbare jaarverantwoording zou ook helpen om oneigenlijk gebruik en fraude op te sporen.

Administratieve belasting

De Eerstelijnscoalitie, coalitie van beroepsverenigingen uit de eerstelijnszorg, zette in een brief aan de minister grote vraagtekens bij de uitvoerbaarheid van deze nieuwe verplichting. Het aanleveren van een jaarrekening zou een extra administratieve belasting zijn. Een opdracht om gegevens te leveren aan het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zou daar nog een schepje bovenop doen. Voor eenmanszaken zou het daarnaast kunnen betekenen dat hun individuele inkomen openbaar zou worden.

“Ik begrijp heel goed dat deze openbare jaarverantwoordingsplicht, voor de sectoren van zorgaanbieders waarvoor deze verplichting nieuw is, weerstand oproept”, schrijft Van Ark in haar reactie hierop. “Het geeft regeldruk, terwijl zorgaanbieders het liefst hun tijd besteden aan het verlenen van goede zorg. Echter voor het verlenen van goede zorg is het ook van belang om de bedrijfsvoering goed op orde te hebben.”

Eenmalige aanlevering, meervoudig gebruik

De minister wijst erop dat een openbare verantwoording één keer per jaar bijdraagt aan beter toezicht en informatie voor andere stakeholders, zoals zorginkopers, cliëntenraden en onderzoekers. “Hierbij geldt het adagium van ‘eenmalige aanlevering, meervoudig gebruik’”, aldus de minister.

Accountantsverklaring

Hoewel Van Ark niet wil tornen aan de verplichting om een openbare jaarrekening aan te leveren, komt ze de branche op punten wel tegemoet. De minister maakte eerder al bekend dat kleinere zorgorganisaties, met een omzet tot 12 miljoen euro, geen accountantsverklaring hoeven te overleggen. Dat zou de regeldruk al met 90 procent verminderen ten opzichte van de oorspronkelijke ontwerpregeling.

Slim portaal

De minister hecht eraan de sectoren van zorgaanbieders, waarvoor een openbare jaarverantwoording nieuw is, zo goed als mogelijk te faciliteren, schrijft ze. Het digitale portaal vanaf verslagjaar 2022 wordt daarom op een klantvriendelijkere en ‘slimme’ manier vormgegeven. Bekende gegevens uit het handelsregister of voorgaande verslagjaar worden automatisch ingevuld en zorgaanbieders krijgen alleen de vragen te zien die op hun individuele situatie van toepassing zijn.

Lees hier het volledige artikel: skipr.nl

Even kennismaken?

Zoek je een specialist in de zorg en boekhouden? Bel ons op telefoonnummer 085 8000 443 of stuur ons een e-mail naar info@zofi.nl. Dan nemen we snel contact met je op.

Of maak direct een afspraak door hier te klikken

Wil je een vrijblijvend advies?

Dan kun je contact opnemen met onze zorgfinancial: