Motor van de zaak !
Steeds meer zakelijke rijders kiezen voor een combinatie van auto op de zaak samen met een motor van de zaak of fiets van de zaak. Sommige zelfs alleen een motor. Naast het voordeel dat je met een motor makkelijker door de spitsuren kan komen. Zijn er ook een hoop fiscale voordelen voor de zakelijke motorrijder.
✅ Fiscaal aantrekkelijk
De investering in een motor of scooter is fiscaal aantrekkelijk. Als ondernemer mag je hier namelijk de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) toepassen, dit geld voor iedere ondernemer die meer dan 2300 investeert. De aftrek bedraagt maximaal 28% van de aanschafwaarde. Auto’s zijn expliciet uitgesloten van deze regeling, maar motoren niet en die vallen er dus gewoon onder. Kies je voor een elektrische motor, dan kun je ook een beroep doen op de milieu-investeringsaftrek (MIA), waarmee je maximaal 27% van de investering van de winst mag aftrekken.
✅ Kosten aftrekbaar
Alle kosten die je maakt door het bezit en het gebruik van de motor of scooter – zoals de afschrijving, brandstof, onderhoud, motorrijtuigenbelasting en verzekering – kunnen van winst van de zaak worden afgetrokken. Hierdoor wordt de belastbare winst verlaagd en hoef jij dus minder geld af te staan aan de belasting.
Daarnaast is de aanschaf van essentiële items denk aan motorkleding, helmen, laarzen, tassen, een navigatiesysteem en andere nodige(!) accessoires aftrekbaar. Omdat in Nederland de ondernemer – en niet de Belastingdienst- bepaalt waarin je als ondernemer zakelijk investeert, kun je zelf bepalen wat voor motor en welke bijbehorende spullen je nodig hebt (tenzij je het héél bont maakt).
✅ Bijtelling voor een motor of scooter
In tegenstelling tot auto’s hoeven motorrijders alleen maar belasting te betalen over de werkelijk afgelegde privékilometers. Daarbij kijkt de Belastingdienst naar de gemaakte, totale kosten per kilometer. Als jouw motor over het gehele jaar 25 cent per kilometer kost en je hebt 4000 kilometer privé gereden. Dan ziet jouw berekening er zo uit: (4000*0.25) en krijg je dus 1000 euro bijtelling. Afhankelijk van je salaris betaal je een percentage van 42 of 52 procent belasting (dus 420 of 520 euro). Bij een kleine auto betaal je vanwege het bijtellingspercentage al snel vier keer zoveel.
✅ BTW
Indien je als btw ondernemer een nieuwe motorfiets of een btw motor aanschaft dan kun je de btw over de aanschafprijs terugvorderen. De onderhoud- en benzinekosten worden door je bedrijf gedragen en de btw hierover is ook aftrekbaar. Een keer per jaar moet je wel btw afdragen over de waarde van het privé gebruik. De waarde van het privégebruik is het bedrag van de gemaakte kosten door privé gebruikt. Dit wordt vermeerderd met 20% van de aanschafkosten als de motor meer dan vijf jaar oud is. Voor de btw-correctie wordt het woon-werkverkeer wel aangemerkt als privé kilometers en dit verschilt dus met de inkomstenbelastingaangifte.
✅ Leasen
De leasemarkt voor het zakelijk rijden van een motor of scooter groeit. Niet alleen voor de DGA en IB-ondernemer, maar ook steeds vaker voor werknemers. Enerzijds door het terugdringen van de bedrijfskosten (motor/ scooter ten opzichte van een auto) voor de werkgever en anderzijds door de hele lage privé-bijtelling voor de werknemer.
✅ Met de privé motor zakelijk rijden
Komt het slechts enkele keren voor dat je de motor gebruikt voor zakelijke ritten? Vergeet niet je kilometers te declareren of in aftrek te brengen op je ondernemingswinst. Net als voor de kilometervergoeding voor auto’s geldt hier een bedrag van € 0,19 per kilometer.
- Tip: Meer weten over fiets van de zaak? Lees hier meer.
Even kennismaken?
Zoek je een specialist in de zorg en boekhouden? Bel ons op telefoonnummer 085 8000 443 of stuur ons een e-mail naar info@zofi.nl. Dan nemen we snel contact met je op.
Of maak direct een afspraak door hier te klikken
Wil je een vrijblijvend advies?
Dan kun je contact opnemen met onze zorgfinancial:
Kevin Hermse